ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Професионална оријентација је научно – стручна делатност, која има за циљ да припреми људе за успешан избор будућег занимања

Драги ученици пред вама је важна одлука  – избор занимања.

Тешкоће у избору ствара компромис који треба направити између: способности, жеље (привржености неком послу), могућности и друштвених потреба (могућности запошљавања).

Избор занимања одређује оно чиме ће се човек бавити и што ће чинити важан садржај његовог будућег живота. Од тога зависи човеков будући материјални положаја, а и брзину његовог запошљавања.

Професионална оријентација је организован систем друштвене и стручне делатности на пружању континуиране помоћи поједницу током његовог целокупног развоја, у слободном избору усмерења и опредељења, у образовању и професионалној активности, са циљем постизања професионалног идентитета, у складу са личним особинама и потребама тржишта рада за појединим занимањима.

На ЧОС-овима Професионалне оријентације се трудимо да одговоримо на сва питања и недоумице које се јављају у избору средње школе.

У оквиру програма су организована отворена врата средњих школа за родитеље и ученике где се може из прве руке сазнати шта све та школа нуди и шта можемо да радимо по завршетку исте.

Организоване су презентације средњих школа у просторијама наше школе и њихови стручни сарадници представљају своје образовне профиле флајерима, видео приказом и усменим излагањем.

Раду посвећујемо много времена, 5 дана недељно, око 35 година живота… Зато је важно да твој избор не сме бити резултат недовољно промишљеног или случајног опредељења. Одговоре на своја питања потражите од родитеља, разредног старешине и педагога јер ће ваш прави избор занимања умногоме одредити ток професионалног развоја.

Најважније је добро се информисати и онда донети одлуку

Из којих извора и како се информисати:

 • Родитељи, старија браћа и сестре, рођаци и дурги људи из твоје најближе околине;
 • Наставници који могу пружити поуздане информације о неким занимањима и путевима образовања која воде до њих;
 • Педагози и психолози уз саветодавни рад на ЧОС-овима;
 • Служба за Професионалну оријентацију у оквиру Завода за запошљавање;
 • Средства јавног информисања (штампа, радио, телевизија, специјализовани штампани материјал).

Најчешће грешке које се праве при избору занимања су:

 • Уписаћу се у најближу школу, јер не волим путовање;
 • Мој најбољи друг се определио за то занимање;
 • Остварујем животни сан једног од мојих родитеља;
 • Изабраћу занимање, које ја и моји вршњаци највише ценимо;
 • Пошто сам постигао доста слаб школски успех, уписаћу се тамо где ме приме;
 • Вуковац сам и све ми иде од руке, знам да ћу бити успешан шта год да упишем.

Основни циљ професионалне оријентације је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања, као и да планирају каријеру и укључе се у свет рада. Младу особу до избора занимања и активног планирања каријере, чека пут кроз 5 фаза пројекта „Професионална оријентација“:

1. Самоспознаја – млади кроз радионице, тестове, интроспекцију и саветовање препознају    своје таленте, интересовања, вредности, склоности и могућности;
2. Информисање о занимањима и каријери – млади истражују свет занимања и професија, која су знања, вештине и особине потребне за успешно бављење занимањем, какве могућности постоје на тржишту рада;
3. Упознавање са путевима образовања – млади се упознају са могућностима за школовање – школама, факултетима и другим образовним установама и сазнају како изгледа школовање за њихово жељено занимање;
4. Реални сусрети са светом рада – млади се упознају са представницима жељених занимања и радним окружењем, испробавају поједине радне задатке и распитују се о занимањима и потребном школовању;
5. Доношење одлуке о избору школе и занимања – млади боље познају себе, имају потребне информације и сигурнији су у доношењу одлука.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s